Oskarja za najboljši film je prejel film Oblika vode, ki je prejel tudi oskarja za najboljšo režijo (Guillermo del Toro), glasbo (Alexandre Desplat) in scenografijo (Paul Denham Austerberry). 

Zgodba se odvija okoli leta 1962

Osamljena Elisa (Sally Hawkins), ki je zaradi poškodbe v otroštvu nema in se sporazumeva prek znakovnega jezika, dela v skrivnem in strogo varovanem vladnem laboratoriju, obsojena na življenje v osami. Toda vse se obrne na glavo, ko sodelavka Zelda (Octavia Spencer) odkrije tajni eksperiment, v katerem Elisa ne najde samo fascinacije in navdušenja, ampak tudi pravo in iskreno ljubezen.

Del Toro, ki je scenarij na podlagi lastne zgodbe spisal z Vanesso Taylor, v svojem vizualno presunljivem in čustveno drznem slavju domišljije združuje patos in srhljivost klasičnih filmov o pošastih s senčnimi odtenki film noira, v to pa vmeša še razvnetost ljubezenske zgodbe, kakršne še ni bilo, in pri tem raziskuje fantazije, s katerimi se spogledujemo prav vsi, skrivnosti, ki jih ne zmoremo obvladovati, in pošastnosti, s katerimi se moramo soočati.

Igrajo še Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg, Nick Searcy in David Hewlett. Producirala sta del Toro in J. Miles Dale, izza kamer pa so sodelovali še direktor fotografije Dan Laustsen, scenograf Paul Denham Austerberry, montažer Sidney Wolinsky, strokovnjak za vizualne učinke Dennis Berardi in kostumograf Luis Sequeira. Glasbo je zložil Alexandre Desplat.

Že v kinu.

Prejšnji članekV Los Angelesu podelili najprestižnejše kipce
Naslednji članekKhloe Kardashian končno razkrila spol otroka