V Los Angelesu so podelili najprestižnejše kipce v filmski industriji – oskarje. Zlatega kipca za glavno moško vlogo se je razveselil Gary Oldman, ki se je v zgodovinski drami Najtemnejša ura prelevil v odločnega predsednika britanske vlade Winstona Churchilla.

Njegov govor …

Oldman se je svojega prvega oskarja (nominiran je bil še za glavno vlogo v filmu Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun leta 2012) izjemno razveselil, v čustvenem govoru se je zahvalil akademiji za izkazano čast, Ameriki, ki mu je kot angleškemu igralcu iz Londona dala dom, vsakdanji kruh, družino in na koncu še oskarja. Svojo čast je izkazal tudi samemu siru Winstonu Churchillu, ki mu je bila »odlična družba na neverjetnem potovanju«. Če se je na podelitvi zlatih globusov ob osvojitvi kipca za isto vlogo pošalil, da se je tako vživel v lik Churchilla, da gre njegova prava žena z njim v posteljo, zbudi pa se z resničnim možem, se je v tokratnem govoru ganljivo zahvalil svoji materi za vso ljubezen in podporo, ter ji naročil, naj pristavi čajnik, ker bo prinesel oskarja domov.

Kipec tudi za maskerje

Da pa je bil Oldman tako prepričljiv v svoji vlogi, so k temu pripomogli odlični maskerji, ki so za svoje izvrstno delo prejeli oskarja za masko in oblikovanje pričeske (Kazuhiro Tsuji, David Malinowski in Lucy Sibbick). Kazuhiro Tsuji, ki je bil že dvakrat nominiran za oskarja za masko, se je pred šestimi leti umaknil iz filmske industrije in se posvečal izključno kiparstvu. A Oldman je želel pri tem filmu le njega. »V tem filmu bom igral, samo če boš ti zraven,« ga je Gary osebno prepričeval, umetnik pa ponudbe ni mogel zavrniti.

Tsuji se spominja začetkov, od prve ideje do končnega rezultata. Najtežje pri oblikovanju protetične maske je bilo to, da sta bili oblika in velikost glav igralca in politika popolnoma drugačni, tudi pri očeh sta si bila popolnoma različna. Po šestih mesecih oblikovanja in testiranja so le prišli do končnega rezultata – maske, ki jo je Oldman nosil cel dan. Za nameščanje le-te pa je celotna ekipa vsako jutro potrebovala kar tri ure in pol, trajalo pa bi še dlje, če si igralec ne bi popolnoma obril celotne glave in tako omogočil hitrejše maskiranje. Za celotno podobo politika pa ni bila potrebna le maska za obraz, temveč celotna silhueta, za kar so ustvarili kar “debelo obleko”.

Kipce za najboljši film, režijo, glasbo in scenografijo je prejela romantična drama Guillerma del Tora Oblika vode, nagrado za glavno žensko vlogo pa Frances McDormand (Trije plakati pred mestom). Oskarja za stransko žensko vlogo je PREJELA Allison Janney (Jaz, Tonya), za moško pa Sam Rockwell (Trije plakati pred mestom).

Kipec za kostume in scenarij

Drama Fantomska nit (upodobitev krojača in modnega oblikovalca, ki je v 50. letih prejšnjega stoletja v Londonu ustvarjal za petične stranke, za glavno vlogo je bil nominiran Daniel Day – Lewis) pa je člane akademije navdušila s svojim izborom kostumov, ki so tako Marku Bridgesu podelili oskarja za kostumografijo. Bridges je imel precej težko nalogo, saj je moral s svojo ekipo ustvariti kar 50 prestižnih oblek, med njimi več krojev iz 50. let prejšnjega stoletja, materiale pa so pridobili celo iz Londona, Rima, Lyona in New Yorka. Eden posebej zanimivih materialov pa je bila flamska čipka iz 17. stoletja v barvi sivke, ki jo je v filmu nosila Alma (Vicky Krieps).

Srhljivka Zbeži! (Get Out) tudi ni ostala neopažena

Oskarja za najboljši izvirni scenarij je prejel Jordan Peele, ki je film tudi režiral. Zgodba spremlja temnopoltega fanta, ki ga belopolto dekle predstavi svojim staršem, med obiskom pa se na posestvu pričnejo dogajati precej čudne stvari, med drugim se Afroameričani obnašajo, kot bi bili hipnotizirani, šokantno pa je razkritje, čemu je tako. Vsestranski Peele, sicer tudi igralec in producent, ki se je prvič podpisal pod režijo in scenarij, se je pri ustvarjanju zgodbe naslanjal tudi na svoje osebne izkušnje. Odraščal je namreč v mešani družini – njegova mati je belka, oče pa črnec.

 


Zadnje novičke

Prejšnji članekMeghan Markle se bo prvič pojavila v javnosti skupaj s kraljico
Naslednji članekNajboljši film je film Oblika vode