Na včerajšnji podelitvi Žarometov je Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, žaromet za medijsko legendo predal v roke 94-letnega Demetrija Bitenca. Za njim je sedemdeset let neprekinjene igralske kariere, v kateri je odigral več kot 300 filmskih in gledaliških vlog.

Snemal je nemške, italijanske, avstrijske, ameriške, francoske, angleške in druge produkcije različnih žanrov, od kriminalk do vesternov, ter se družil z velikani, kot so Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sam Peckinpah, Yul Brynner, Christopher Plummer, Stewart Granger, Klaus Kinski, Franco Nero, Richard Conte …

Večinoma je znan po vlogah negativcev, a to ga ni nikoli motilo; pravzaprav je prepričan, da je imel ravno zato vedno veliko dela. Med njegovimi filmi so Dobri stari pianino, Ples v dežju, Minuta za umor, Rabanek, gusar iz pekla, Vinetu, Maciste proti lovcem na človeške glave, Nevidni bataljon, Sutjeska, Vojna vihra, Bratovščina Sinjega galeba.

In kako se glasi njegov moto? “V življenju je treba uživat,” pravi in si redno privošči viski in cigaro.

S podelitvijo žarometa za medijsko legendo se je končal uradni del podelitve medijskih nagrad, ki se je nadaljeval na Zabavi pod žarometi, kjer so obiskovalce z razigrano in igrivo glasbeno fuzijo zabavali Xequtifz, za sproščeno zabavo do jutranjih ur pa je skrbel nepogrešljivi DJ Dady z Radia Aktual.