Zdravko Čolić je bil rojen 30. maja 1951 v Sarajevu. Kot otroka ga je šport bolj zanimal kot glasba, ki je šele v gimnazijskih letih prišla do izraza – v njegovi prvi zasedbi »Ambasadori«. Leta 1972 se je odločil za samostojno kariero in se povzpel na vrh glasbenih lestvic s hitom »Sinoć nisi bila tu«. Temu je sledil nastop na Evroviziji s pesmijo »Gori vatra«, mnogi uspešni albumi, razprodani koncerti, ponarodele pesmi ter evforija oboževalk.

Kljub temu, da je za njim že več kot 30-letna glasbena kariera, ta energični 60-letnik še vedno s svojo glasbo navdušuje staro in mlado, tako v državah nekdanje Jugoslavije kot drugod po svetu. Vrhunec večera pa zagotovo doseže z večnim hitom »Ti si mi u krvi«, kjer se predvsem pri nežnejšem spolu ponavadi vedno utrne kakšna solza.

Iz bližnje preteklosti izstopa predvsem po dveh dogodkih. Koncert na razprodani Marakani
si je prišlo ogledat okrog 75.000 ljudi. Le leto in pol zatem, ko je otvoril in nato dvakrat zapored napolnil beograjsko Areno, je Zdravko Čolić dokazal, da brez težav lahko napolni kateri koli koncertni prostor. Na štiriurnem koncertu so mu družbo poleg glasbenikov delali še spremljevalni ženski zbor in občasno baletke, ki so spomnile na znamenito Zdravkovo turnejo iz leta 1978, ki so jo spremljale t.i. »Lokice« in ob kateri je Zdravko prvič napolnil Marakano.

Leta 2006 je izdal studijski album » Zavićaj«, ki ga je ustvarjal skupaj z Steve Rookeom, slavnim mojstrom “masteringa”, ki je sodeloval z skupinami kot so: Beatles, Texas, New Order, Franz Ferdinand, Status Quo, Wilko, Cure, UB 40 in pri glasbenikih kot so David Essex, Paul McCartney, John Lennon, Vangelis. Večino glasbe za album je napisal Zdravko sam, kot avtorji nekaterih pesmi pa se na albumu pojavljata še Đorđe Balašević in Dino Merlin. Pri pisanju besedil so pomagali tudi Arsen Dedić, Đorđe Balašević, Marina Tucaković, Momčilo Bajagić, Dejan Pejović in Leontina Vukmanović. Producenti sta Voja Aralica in Nikša Bratoš, avtor fotografij za ovitek albuma pa Brian Branislav Rašić.


Zadnje novičke

Prejšnji članekVroče! Danica Lovenjak: Postavni mladeniči so jo pošpricali!
Naslednji članekTaylor Lautner: Mislil je, da bosta Jacob in Bella na koncu skupaj!