Skrivnost dolgoživosti na otoku Krku pripisujejo eliksirju mladosti, zdravja in lepote – svojemu oljčnemu olju, ki je nepogrešljiv dodatek domačim specialitetam – ovčjemu siru in pršutu, ribjim jedem in okusnim škampom, ali mladi jagnjetini na žvacet (golaž), postreženi s tradicionalnimi testeninami, šurlicami. Vse pa najbolj tekne skupaj z vinom avtohtone sorte vrbniška žlahtina, iz katere pridelujejo tudi penino Valomet, enkratno na svetu zaradi fermentacije pod morjem, z unikatnim dizajnom iz školjk in koral, ujetih na steklenicah.
Otok Cres
Pokrajina pašnikov in oljčnih nasadov, obrobljena z opletom kamnitih neometanih zidov, živeča v ritmu skoraj nedotaknjene narave, skriva otoški zaklad – creško jagnjetino in olive. Paša na aromatičnih travah, obogatenih z morskimi aerosoli, daje posebno sladkost temu mitskemu mesu, pripravljenemu na številne načine v krušni peči, na žaru, ocvrtem ali na lešo. Kakovosten ovčji sir in skuta, ter darovi morja dopolnjujejo rapsodijo okusov, začinjeno s sadeži večstoletnih oljk, iz katerih poleg vrhunskega ekstra deviškega olja pridelujejo tudi marmelade in žganja.
RECEPT: JAGNJETINA IZPOD PEKE
Sestavine: 1,20 dag jagnječjega stegna ali zarebrnice, 1 kg krompirja, 20 dag čebule, 1,5 olivnega olja, 2 vejici rožmarina, sol, poper.
Opis: Na posodo z mesom in krompirjem položite pokrov (peko). Popolnoma prekrijte z žerjavico in pecite 1-2 uri.
Več o receptih in destinacijah Kvarnerja si lahko preberete na tej povezavi.
Več si preberite na tej povezavi »
Zadnje novičke
- Jerneja Ropas (poroka na prvi pogled) je lagala
- Rok Piletič je nad samim dogajanjem močno presenečen, tega resnično ni pričakoval
- Raay in Marjetka Vovk sta jo prosila, da jima plača kredit
- Eva Irgl: Dobro se razume s kmeticami
- Iris Mulej je končno pokazala, kako ohranja svoj videz in mnogi so presenečeni
- Hajdi Korošec je pokazala notranjost prestižne ladje, s katero potuje