Prepletanje naravnih in tradicijskih vrednot je kot gastronomski časovni stroj, obarvan z vonjavami morja in sredozemskih zelišč. V tem kraju slavne preteklosti pripravljajo enkratne jedi iz kuharskih knjig naših babic, kot so batude – okusne goste zelenjavne juhe, crikveniške rupice z ribami, bribirski prisnac z jajci, slanino in sirom, baročno razkošna frankopanska torta ali gastronomski spominek – pavlinska torta; poleg vabljivih marmelad in figovega žganja, ter vina iz Vinodolske doline z zgodovinskim imenom Vallis Vinearia.
Otok Rab
Ekološko opredeljena gastronomija je postala del ponudbe spominkov otoka Raba, zato turisti naravno pridelane olive, fige ali loparski krompir specifičnega sladkastega okusa radi odnašajo domov za spomin. Bogati sadovi zemlje in okoliškega morja ter samorasla zelišča so glavne sestavine jedi, ki jih pripravljajo le tukaj, kot so posušena hobotnica z jajci, barbatski štufado – jagnjetina z medom ali tingula (meso, dušeno v paradižnikovi omaki) iz domače kokoši, na prvem mestu specialitet z zgodbo pa je izjemno okusna rabska torta, ki je že osemsto let zaščitni znak tega otoka.
RECEPT: RABSKA TORTA
Sestavine: mandlji, limona, sladkor, jajca, maraskino
Več o receptih in destinacijah Kvarnerja si lahko preberete na tej povezavi.
Več si preberite na tej povezavi »
Zadnje novičke
- Nika Zorjan je razložila, v kakšnem odnosu je z moškim, ki je z njo na Maldivih
- Tako bodo izgledale trendovske poroke v letu 2024
- Baby Lasagna je zavrnil hrvaško vlado. Kakšne bodo posledice?
- Če gledate nadaljevanko ‘Skrito v raju’, vas bo ta novička zelo razveselila
- To je mnenje gledalcev o odhodu Roka iz Masterchef tekmovanja
- Glasbena skupina Big Foot Mama sporočila žalostno novico
- Marjetka Vovk je svojega moža posodila drugi ženski
- Eden bolj znanih voditeljev v Sloveniji na razkošni jahti počne tole