Menda so bili prepričani, da bo Diana preživela težko prometno nesrečo, ki se je zgodila pred več kot 20 leti. Prvi na kraju nesreče je bil francoski gasilec, ki je pred kratkim spregovoril, kaj se je tedaj dejansko zgodilo.

Njene zadnje besede je slišal gasilec

Xavier Gourmelon je slišal Diano izreči zadnje besede, ko je skupaj s svojo ekipo gasilcev prihitel na kraj nesreče. Bilo je 31. avgusta 1997. “Avto je bil ves pomečkan in z njim smo se ukvarjali kot z vsakim tovrstnim primerom. Takoj smo preverili, kdo je še živ in komu pomagati,” se spominja. “Diana mi je rekla, ‘Moj bog, kaj se je zgodilo?’

PREBERITE TUDI: Za ločitev Diane in Charlesa krivi skrivni posnetki in telefonski klici

Gourmelon je rekel, da je našel žrtev nezgode, za katero je kasneje ugotovil, da je princesa Diana — na tleh v zadnjem delu avta, kjer “se je rahlo premikala,” in ni bil prepričan, da je še živa. Edino, kar se spominja, da je videl, je bila “rahla poškodba na njeni desni rami, a z izjemo tega ni bilo na njej nobene krvi.”

Po zastoju srca jo je uspel oživiti

Nekaj minut po tem, ko so ji dali kisik in jo odstranili iz razbitine, pa je imela zastoj srca in nehala dihati. “Masiral sem ji srce in nekaj sekund kasneje je ponovno začela dihati. To je bilo veliko olajšanje, saj se trudiš rešiti življenje – in mislil sem, da mi je uspelo,” je dejal. “Če sem pošten, sem bil prepričan, da bo preživela. Kolikor jaz vem, je bila tudi v ambulantnem vozilu živa in pričakoval sem, da bo preživela. A kasneje sem izvedel, da je umrla v bolnišnici. To me je zelo potrlo.”

Preživel je le njen stražar

Diana je menda utrpela notranje poškodbe, v nesreči pa sta umrla tudi a njen partner, Dodi al-Fayed, in voznik Henri Paul. Nesrečo je preživel le Dianin osebni stražar Trevor Rees-Jones. “Stražar je sedel spredaj in bil pri zavesti, a je imel hudo poškodovan obraz,” je povedal Gourmelon. “Kar naprej je spraševal za princeso ‘Kje je? Kje je?’ A moja ekipa mu je rekla, naj bo tiho in ne govori. Rekel sem mu, da noben od mojih mož ne govori angleško in da bo bolje zanj, da je tiho in se ne premika. Rekel sem mu, naj ne skrbi, da skrbimo za vse.”

To je bilo prvič, da je Gourmelon spregovoril o nezgodi za medije. “Še vedno imam pred očmi celotno prizorišče,” je dejal. “To je nekaj, kar ne bom nikoli pozabil in se spomnim vsakič, ko je obletnica.”

PREBERITE TUDI: Takole je princ Charles Diani zlomil srce

 


Zadnje novičke

Prejšnji članekVelika zmagovalka EME je Lea Sirk
Naslednji članekLetošnja tekmovalka na EMI bolj cenjena v tujini