Režija: Alfonso Cuarón
Scenarij: Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón
Igrajo: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris
Žanr: znanstveno fantastična drama

Oskarjevca Sandra Bullock in George Clooney igrata v napetem trilerju v režiji oskarjevega nominiranca Alfonsa Cuaróna, ki gledalca posesa v neskončno in neizprosno prostranost vesolja.

Vsebina: v tem trenutku na stotine kilometrov nad zemljo krožijo postaje, v katerih so ljudje izpostavljeni tanki meji med življenjem in smrtjo. Odkar smo se prvič podali v prostranstva vesolja, so se nevarnosti, ki jih prinaša tak podvig, še pomnožila. In vsako od njih smo povzročili sami. Odpadki preteklih misij in odsluženi sateliti so se nakopičili v polje smeti, ki lahko v hipu povzročijo katastrofo. NASA ima za tak scenarij celo ime: Kesslerjev sindrom.

"Vesolje in raziskovanje me že od nekdaj privlačita," pravi režiser, producent in soscenarist napetega trilerja Gravitacija, Alfonso Cuarón. "Na eni strani je v ločitvi od matere Zemlje nekaj mitskega in romantičnega; po drugi strani pa nima nikakršnega smisla, saj je življenje vendar tu spodaj."

Gravitacijo je spisal skupaj s sinom Jonásom; to je njuno prvo uradno sodelovanje. "Jonásova zamisel za film me je naravnost navdihnila," pravi Alfonso. "Pritegnil me je njegov smisel za ritem v položaju med življenjem in smrtjo, ki se je v osnovi ukvarjal z zornim kotom zgolj enega lika. Hkrati pa je postavitev zgodbe v vesolje le-to takoj razširilo in ponudilo nešteto možnosti za metaforičen izraz."

Že od vsega začetka so si film zamislili v 3D tehniki. "Hoteli smo, da se gledalci povsem potopijo v podobe na platnu, nič manj kot v pripoved samo," pravi režiser, njegov sin pa poudari, da 3D niso hoteli "zavoljo občutka, da ti v obraz letijo kosi satelita. Skušali smo biti prefinjeni… in gledalcu ponuditi občutek, da so tudi sami del tega popotovanja."


Zadnje novičke

Prejšnji članekJennifer Hudson: Ponosna na novo sodelovanje
Naslednji članekLucy Hale: Glasba ji pomeni več kot igranje!