Helen Mirren je za vlogo kraljice Elizabete II. v filmu The Queen prejela oskarja, zlati globus, nagrado Ceha filmskih igralcev in bafto. Nedavno je prejela tudi posebno bafto za doprinos k filmski umetnosti.

Nazadnje smo jo videli v TV filmu Phil Spector; za vlogo odvetnice zloglasnega glasbenega producenta je prejela nagrado Ceha filmskih igralcev in se potegovala za emmyja in zlati globus.

Posodila je glas liku v novi risanki Monster’s University, igrala v Red 2, Hitchcock, v Szabovem The Door, pred tem v Red, The Debt, Arthur, Bright Rock, The Madness of King George (prva nominacija za oskarja), Gosford Park (še ena nominacija za oskarja, pa za bafto, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev), The Last Station, Calendar Girls, State of Play, The Tempest

Filmsko kariero je začela v Age of Consent in The Long Good Friday, potem pa v desetih letih posnela vrsto raznolikih filmov (Excalibur, Cal, The Mosquito Coast, The Cook, The Thief, His Wife, and Her Lover in Where Angels Fear To Tread…), a je od vsega začetka predana gledališču – začela je kot Kleopatra – kamor se je kot kraljica Elizabeta II. vrnila v The Audience.

Na TV je med drugim za glavno vlogo v seriji Prime Suspect osvojila zlati globus, več emmyjev in baft. Emmyja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev je dobila tudi za vlogo kraljice Elizabete I. v miniseriji Elizabeth I in se za taiste nagrade potegovala v TV filmih Losing Chase, The Passion of Ayn Rand, Door to Door in The Roman Spring of Mrs. Stone. Od leta 2003 je Dama Britanskega imperija.


© Članek je avtorsko delo portala www.tocnoto.si. Kopiranje in reproduciranje brez pisnega dovoljenja je prepovedano.
Prejšnji članekPoljubi me nežno 26. del
Naslednji članekJoan Rivers uresničili željo: Imela je hollywoodski pogreb