Kako enostavno vprašanje, a tako zaželeno v teh dneh. Sredi oktobra v čudoviti sončni, še odprti, Ljubljani, sem povabljena na kavo od legende legend. Miroslav Cerar, olimpionik, imenovan tudi ’poslednji romantik na konju’, mi dobro razpoložen pove, da je v življenju inovativen in čustven. Iz njega izžareva neverjetna vitalnost, kot bi se v njegovem telesu čas ustavil. Olimpijske zmage in zmage svetovnih prvenstev so se kar vrstile ter drugih visokih mest je bilo v njegovem aktivnem obdobju do leta 1970 ogromno; bil je tudi dvakratni absolutni prvak v šesteroboju. V svojem času je bil na ’svojem konju’ tako rekoč nepremagljiv.

Rada se učim od najboljših in legendarnemu Miroslavu Cerarju zastavim nekaj vprašanj, ki utegnejo zanimati tudi vas in vas navdušiti za kakšno telesno aktivnost:

Kje se je začela vaša športna zgodba? “Moj ’razvojček’ je šel nekako tako: v zadnjo vrsto telovadnega društva Tabor sem prišel kot pionir ‘suhec’, da bi si okrepil mišice, telo in pridobil spretnosti. Starši so zaupali ljudem, ki so na nas prenašali duh ponosa, časti, odgovornosti, poštenja. Tam sem imel družbo, prijatelje, sovrstnike – to je bil praktično moj drugi dom.”

Kakšen kompleks iz mladostnih dni? “Ne. Ves vesel in navdušen sem bil vsakega napredka, saj sem kar hrepenel po še težjih vajah, da bi bil vsak dan boljši. Da, to je velika ljubezen. Dodatni vzgon so bila tekmovanja, čeprav nisem hrepenel, da bi bil vedno prvi. Želel sem se naučiti čim večje spretnosti, ker ti to daje posebno zadovoljstvo in veselje in je tudi osnova za človekovo interdisciplinarno aktivnost.”

Šport in zavest? “Pogoji takrat in danes niso primerljivi. Bili smo skromni. Če hočeš biti dober tekmovalec, moraš biti tudi psihično primerno pripravljen. Mnogi v teh kritičnih dogodkih ne realizirajo vseh svojih sposobnosti. Velika sposobnost je v pravem trenutku realizirati vse svoje potenciale. Najvažnejše je, da naprej premagaš samega sebe. To je prva in najvažnejša zmaga.”

Kako prenesti športne navade v življenje? “Samemu sebi moraš biti zmagovalec, znati moraš premagovati sebe in svoje slabosti. V življenju ti šport veliko da, nauči te marsičesa. Moraš se učiti in delati, brez dela ne gre. Tako si pridobiš disciplino, delavnost, vztrajnost. Ohranjati zmagovalni oder je velika umetnost, to je težje, kot ga doseči.”

Kaj svetujete mladim? “Svetujem jim, da si postavijo realen cilj in da imajo veliko zadovoljstva pri treningu. To je garanje, a pravi užitek pride na koncu, ko dosežeš, kar si si zastavil.”

Pripravila: dr. Tanja Balažic Peček


Zadnje novičke

Prejšnji članekAlya je nadvse hvaležna za to
Naslednji članekPoglejte, v kakšnih razmerah živi Marko Potrč