Ste med tistimi starši, ki jih vzgojitelji-ce, učitelji-ce usmerjajo, da je vaš otrok potreben strokovne obravnave? Da vaš otrok težko sledi učnemu načrtu? Da ima vaš otrok zmanjšano zmožnost pozornosti? Mogoče celo sami razmišljate o obisku strokovnjaka, ker želite otroku pomagati.

Kaj pa, če je vzrok vedenja le UTRUJENOST?

Preden se odločite za obisk pri strokovnjaku, poskusite najprej s preprosto aktivnostjo, ki vam bo pomagala pri ”izločitvi krivca” za otrokovo vedenje.

utrujenost

Kako prepoznati, da je otrok le utrujen?

Možgani imajo zmožnost ”izklopa”, da se spočijejo pred novim miselnim procesom. Ta ”izklop” se lahko kaže kot zasanjanost, pomanjkanje interesa, pomanjkanje pozornosti, zehanje, razdraženost, hlastanje po sladkarijah, nezmožnost sledenja učnemu programu in učiteljici … Kvalitetnejši počitek prinaša dobre rezultate pri nalogah, kot so učenje, branje, raziskovanje, in pri ostalih stvareh, ki zahtevajo fokus oz. koncentracijo.

Ko pri otroku zaznate t. i. odmaknjenost ali ”ZoomOut”, je to lahko simptom miselne preobremenjenosti, fizične utrujenosti ali preprosto pomanjkanje spanja. Ti simptomi se pogosto zamenjujejo z diagnozo pomanjkanja pozornosti/fokusa – ADHD. Dobro je, da preden greste k specialistu po mnenje, najprej izločite možnost utrujenosti tako, da se (vsaj) tri mesece držite novega spalnega režima, podprtega s primerno prehrano brez sladkorjev (raziščite, kje vse so in kaj vse so sladkorji).

Prisotnih je več indikatorjev:

 • Otrok zjutraj težko vstaja. Zelo težko se sam uredi, potrebuje pomoč, je kot ”zombi” in razdražen,
 • ko mu kaj govorite, je njegov pogled ”prazen” ali odsoten,
 • je (pre)pogosto na telefonu, igra igrice,
 • je razdražen za malenkosti, agresiven med vrstniki, sorojenci,
 • ne zanima ga druženje na prostem z vrstniki,
 • privlači ga pijača, ki je prepolna sladkorja, in hrana, ki vsebuje preveč maščob, nenehno hlasta po sladkarijah in slanih prigrizkih,
 • v šoli se težko osredotoči na učno snov,
 • med branjem ali učenjem postane hitro zaspan,
 • se izogiba komunikaciji v družbi,
 • je brez energije,
 • in večina naštetega med počitnicami izzveni?

spanje

Kaj lahko naredite kot starš ali skrbnik?

Sami lahko storite to, da se odločite za spremembe, predvsem v urniku, gibanju in načinu prehrane. Spremembe, ki jih želite uvesti, je vedno dobro nagovoriti. Z otrokom se pogovorite. Povejte, kaj boste v naslednjem obdobju počeli, seznanite ga s spremembami in VZTRAJAJTE pri novi postavitvi reda. Pričakujete lahko uporništvo, saj sprememba prinaša tudi drugačne rezultate. Zato je smotrno spremembe uvajati postopoma. Za dobre rezultate in dosežen cilj naj sodeluje cela družina. Zaželeno je, da sodeluje tudi razširjena družina – stari starši, strici, tete, bratranci, sestrične. Dnevni sprehodi (dovolj je že dvajset minut) so lahko s člani podpore, čeprav je zaželeno, da sta prisotna starša ali vsaj en starš. Podpora je pomemben del sprememb in več kot jo je, lažje je vztrajati pri spremembah, in lažje je vztrajati, ko želimo odnehati.

Ne bodite prestrogi do sebe, če vam že v prvem poskusu ne uspe. Zmagovalci so tisti, ki se na neuspehih učijo. Poraženci pa tisti, ki ob neuspehu obupajo. VZTRAJAJTE.

Predstavljajte si spočitega otroka, ki jutro začne odziven na dogajanje in okolico ter je že aktiven na začetku dneva. Spočit otrok bo lažje sledil učni snovi, bo bolj motiviran za telovadbo in ostale športne vsebine. Spočit otrok je zadovoljen otrok.

Večina otrok ima le kronično utrujenost, ki jo pogosto spremlja neprimerna prehrana. Ni vse, kjer je prisotna zmanjšana pozornost, ADHD. Pogosto otroci rabijo le spanje.

družina

V prostorih Življenja Moč se kot strokovna učna pomoč posvetijo otroku in družini. Odkrivajo vzrok vedenja, stisk in težav. S sistemom izločanja zunanjih motenj se približajo vzroku za otrokovo vedenje. Prisluhnejo družini in na podlagi njihovih obveznosti in stila prehranjevanja skupaj oblikujejo spremembe, ki jih ob podpori Življenja MOČ družina tudi izvaja. Oblikujejo urnik spanja. Pogosto uvedejo popoldanski spanec ali siesto. In sistemsko uvajajo primerno prehrano.

Vabljeni v prostore Življenja Moč, kjer si povrnete strast do življenja in življenje v odnose.

ZA KOGA? Primerno je za vse starostne skupine. Od tistih, ki si želijo pogovor o svojih stiskah, tegobah ali strahovih (bodisi iz preteklosti, sedanjosti ali prihodnosti), do tistih, ki se želijo osvoboditi vzorcev ali pa potrebujejo močno podporo pri soočenju z različnimi diagnozami, učnimi težavami, menopavzo in še mnogim drugim.

KAKO POTEKA? V prostore Življenja Moč vas bo z veseljem sprejela Alma Zajec, ki je v 30 letih kariere na podlagi nenehnega multidisciplinarnega izobraževanja formalnega in neformalnega študija oblikovala svojevrsten pristop k obravnavi stisk. Izbirate lahko med terapevtsko svetovalno dejavnostjo, kinezioharmonijo, zeliščarstvom (izdelki, ki so močna podpora celostne obravnave) in prehranskim svetovanjem za razne diagnoze in hujšanje.

Novodobni uspeh je imeti NADZOR NAD SEBOJ in V SEBI.

soočenje – sprejemanje – obvladanje

vizitka življenja moč alma

Pripravila:
Alma Zajec s. p.
Terapevtsko svetovalna dejavnost,
00386 68 175 550
zivljenjamoc1@gmail.com

Sponzorirana objava.


Zadnje novičke

Prejšnji članekTo je Rebeki Dremelj zabičala njena hči
Naslednji članekPrimož Peterka in Renata Bohinc ujeta skupaj! Kaj se dogaja?