Skrivnost dolgoživosti na otoku Krku pripisujejo eliksirju mladosti, zdravja in lepote – svojemu oljčnemu olju, ki je nepogrešljiv dodatek domačim specialitetam – ovčjemu siru in pršutu, ribjim jedem in okusnim škampom, ali mladi jagnjetini na žvacet (golaž), postreženi s tradicionalnimi testeninami, šurlicami. Vse pa najbolj tekne skupaj z vinom avtohtone sorte vrbniška žlahtina, iz katere pridelujejo tudi penino Valomet, enkratno na svetu zaradi fermentacije pod morjem, z unikatnim dizajnom iz školjk in koral, ujetih na steklenicah.
Otok Krk – gastronomske prireditve
OMIŠALJ, julij, večer antične kuhinje
NJIVICE, april, »šparožvijada« (festival belušev)
MALINSKA, maj, dnevi sira – SENSA
KRK:
- 31. 8. – 1. 9. dnevi fig
- 26. – 28. 4. oljkarska prireditev Drobnica Fest
- 8. 8. tekmovanje v ročnem rezanju pršuta
PUNAT:
- oktober, dnevi oliv
- junij »fešta od makaruni« (praznik testenin)
BAŠKA:
- april, mesec belušev, morskih sadežev in vrbniške žlahtine,
- maj, mesec baščanske jagnjetine in vrbniške žlahtine,
- junij, mesec baščanskega medu in medenih užitkov,
VRBNIK:
- 29. – 30. 6. festival žlahtine – dan odprtih kleti /RAZGON
- 14. – 21. 7. dnevi šurlic
- 30. – 31. 8. dnevi vina otoka Krka
Več o receptih in destinacijah Kvarnerja si lahko preberete na tej povezavi.
Več si preberite na tej povezavi »
Zadnje novičke
- Mojmir Šiftar (MasterChef Slovenija) je nepričakovano pokazal detajl pri kuharskem ustvarjanju
- S temi tremi jedmi se poleti lahko poslovite od odvečnih kilogramov
- Klemen Slakonja: njegova družina je prišla do točke, ko se je moralo vse skupaj končati
- Nika Zorjan se je že vselila. Njen novi dom je kot iz pravljice
- MasterChef Slovenija: Luku Jezeršku se je ob pogledu na jed obrnilo
- Damjan Murko je zapustil Slovenijo
- Indira Ekić je v rekordnem času izbrala pomembno stvar za svojo poroko
- Zala Kralj in Gašper Šantl sta nas spustila v svojo spalnico